Mag dat: noppenfolie bij het plastic gooien in Gouda? - nabij Gouda

2021-11-26 03:13:05 By : Mr. luca lu

O, afval. Ons favoriete onderwerp om te bespreken. Het leven van een Gouwenaar is niet altijd makkelijk als het om afval gaat, met alle regels rondom afval scheiden. Kan een gebruikte pizzadoos bij het oude karton? En die zak chips? Dat mocht toch in het plastic? Om je te helpen, behandelen we regelmatig dit soort prangende verspillingsvragen in de rubriek 'mag dat'. Deze week: mag bubbelplastic eigenlijk wel in de PMD-zak?

Je zou het haast denken, want de naam zegt het al: bubbels PLASTIC. Maar piepschuim is ook plastic en dat mag niet bij het plastic afval, dus dat bekijken we bij Cyclus.

PMD staat voor kunststof, metaal en drankenkartons. Deze materialen zijn eenvoudig te recyclen, daarom zamelt de gemeente Gouda PMD gescheiden in. Sommige plastic verpakkingen kunnen echter niet goed worden gerecycled en mogen daarom niet bij het plastic afval worden weggegooid. Het gaat dan bijvoorbeeld om hard plastic zoals speelgoed of – zoals eerder genoemd – piepschuim.

Maar hoe zit het met noppenfolie? Dan kun je toch gewoon naar de PMD? Het antwoord is: ja, noppenfolie mag in de PMD-zak en dat is maar goed ook, nu er zoveel online gewinkeld wordt. De producten komen vaak in grote dozen, vol met noppenfolie om je aankoop te beschermen.

Luchtkussenfolie, een afvalzak of (transparante) folie kunnen bij het plastic afval, zegt Cyclus op hun website. In een sorteerfabriek wordt dit plastic verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Daarna gaan ze door een shredder, worden gewassen en vermalen tot kleine korrels. Van deze korrels worden nieuwe kunststofproducten gemaakt.

Vaak zit er ook noppenfolie in een envelop, bijvoorbeeld als je een boek bestelt. Dit mag niet bij het plastic afval, omdat het plastic vaak aan het papier plakt. “Soms kunnen het plastic en papier uit elkaar worden gescheurd. Dan kunt u het plastic weggooien bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval, en het papier bij het oud papier. Anders moet de hele verpakking bij het restafval", lezen we op de website van Cyclus.

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we niet echt wat wel of niet mag. Daarom vragen wij…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Gouda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Gouda.

Binnenkort zie je deze beroemde musical in de buurt van Gouda (en je krijgt nu korting)

Geleverd door The Sound of Music

De leukste fietsenwinkel van het land vind je in Gouda! 'Een case met de WOW-factor'

Aangeboden door Autobedrijf Van der Linden Groep (locatie Waddinxveen)

Geleverd door Mosaic Living

Geleverd door The Sound of Music

Zo jammer! Kaarsenavond gaat niet door

Blijf op de hoogte van alles uit Gouda

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden