Mag dat: noppenfolie weggooien bij de PMD in Hengelo? - nabij Hengelo

2021-11-26 03:13:13 By : Mr. haibiao chen

O, afval. Ons favoriete onderwerp om te bespreken. Het leven van een Hengelo-bewoner is niet altijd makkelijk als het om afval gaat, met alle regels rondom afvalscheiding. Mag een gebruikte pizzadoos bij het oud papier? En die zak chips? Dat mocht toch in het plastic? Om je te helpen, behandelen we regelmatig dit soort prangende verspillingsvragen in de rubriek 'mag dat'. Deze week: mag bubbelplastic eigenlijk wel in de PMD-zak?

Je zou het haast denken, want de naam zegt het al: bubbels PLASTIC. Maar piepschuim is ook plastic en dat mag niet bij het plastic afval, dus dat bekijken we bij Cyclus.

PMD staat voor kunststof, metaal en drankenkartons. Deze materialen zijn eenvoudig te recyclen, daarom zamelt de gemeente Hengelo PMD apart in. Sommige plastic verpakkingen kunnen echter niet goed worden gerecycled en mogen daarom niet bij het plastic afval worden weggegooid. Het gaat dan bijvoorbeeld om hard plastic zoals speelgoed of – zoals eerder genoemd – piepschuim.

Maar hoe zit het met noppenfolie? Dan kun je toch gewoon naar de PMD? Het antwoord is: ja, noppenfolie mag in de PMD-zak en dat is maar goed ook, nu er zoveel online gewinkeld wordt. De producten komen vaak in grote dozen, vol met noppenfolie om je aankoop te beschermen.

Luchtkussenfolie, een afvalzak of (transparante) folie kunnen bij het plastic afval, zegt Cyclus op hun website. In een sorteerfabriek wordt dit plastic verder gescheiden in verschillende plasticsoorten. Daarna gaan ze door een shredder, worden gewassen en vermalen tot kleine korrels. Van deze korrels worden nieuwe kunststofproducten gemaakt.

Vaak zit er ook noppenfolie in een envelop, bijvoorbeeld als je een boek bestelt. Dit mag niet bij het plastic afval, omdat het plastic vaak aan het papier plakt. “Soms kunnen het plastic en papier uit elkaar worden gescheurd. Dan kunt u het plastic weggooien bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval, en het papier bij het oud papier. Anders moet de hele verpakking bij het restafval", lezen we op de website van Cyclus.

We weten het inmiddels allemaal: als je klachten hebt, laat je dan testen op corona. Maar hoe zit het met…

Met onze winactie maak je nu kans op een Podium Gift Card

Nacht uit? Win een cadeaubon voor een optreden of concert naar keuze

Ellis heeft een bijzonder beroep: 'Ik ontwerp grafmonumenten'

Geleverd door Kom voor elkaar

Aangeboden door New Living Twente

Blijf op de hoogte van alles uit Hengelo

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden