CEO Stellantis: 'EV-transitie zal autofabrikanten breken'

2021-12-07 01:08:15 By : Mr. Caesar Liu

Schrijf je nu in met korting

Kies nu voor een abonnement met korting

Om in te loggen op Mijn AutoWeek moet je akkoord gaan met onze privacyvoorwaarden.

De transitie naar volledig elektrisch rijden zet autofabrikanten onder enorme financiële en operationele druk. Dit waarschuwt Carlos Tavares, CEO van Stellantis. Hij vreest kwaliteitsproblemen en dat het zelfs autofabrikanten de kop zal kosten.

Het is bekend dat de overgang naar een meer elektrisch model of zelfs een volledig elektrische reeks autofabrikanten voor moeilijke problemen stelt. De productie van elektrische auto's is voor velen nog nieuw en het wordt duidelijk dat de kosten en het aantal benodigde medewerkers anders zijn dan bij conventioneel aangedreven auto's. Mercedes-Benz voorziet een fors banenverlies en Volkswagen houdt daar ook rekening mee. Ook in Frankrijk wordt gevreesd voor groot banenverlies in de automobielsector door de transitie.

Carlos Tavares, CEO van Stellantis, benadrukt in gesprek met Reuters dat hij zich naast het mogelijke banenverlies grote zorgen maakt over de productiekosten van elektrische auto's. Hij lijkt dan ook niet bepaald blij met de gestelde deadlines voor auto's met een verbrandingsmotor: "De auto-industrie wordt gedwongen te elektrificeren en dat brengt 50 procent meer kosten met zich mee dan conventionele auto's. Die kosten kunnen we nooit waarmaken. aan de klant, omdat de meerderheid van de middenklasse het niet meer kan betalen."

De financiële klap moet dus grotendeels door fabrikanten worden opgevangen. Stellantis wil de productiviteit in een ongekend tempo verhogen om de kosten onder controle te houden, zei Tavares. Waar volgens hem normaal gesproken een verbetering van 2 tot 3 procent per jaar redelijk is in de auto-industrie, mikt Stellantis op 10 procent. Hoewel dat, als het lukt, deels een oplossing zou kunnen zijn, vreest de CEO dat de druk die op fabrikanten wordt uitgeoefend voor kwaliteitsproblemen zal zorgen. Bovendien vreest hij dat er de komende tijd een deel ten onder gaat, wanneer de industrie 'op de limieten van haar mogelijkheden zal moeten opereren'. "De toekomst zal uitwijzen wie dit aankan en wie niet", aldus de topman van het moederbedrijf van onder meer Peugeot, Opel, Fiat en Alfa Romeo.

Door de transitie naar elektrisch rijden bedreigt Frankrijk tot een kwart van de banen in de auto-industrie...

Volkswagen Group CEO Herbert Diess zou een statement hebben gemaakt dat veel heeft veroorzaakt....

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een opmerking toe te voegen. Optioneel kunt u een opmerking toevoegen.

Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw of stuur ons een e-mail.

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw

© 2021 DPG Media BV - alle rechten voorbehouden