Rubber- en kunststofindustrie bespaart 3x meer energie dan gepland - Nieuws - KunststofenRubber.nl

2021-12-07 01:00:45 By : Ms. chuangdong sx

De rubber- en kunststofindustrie heeft in de jaren 2005-2020 drie keer meer energie bespaard dan gepland. (Foto: NRK)

Bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie besparen aanzienlijk meer energie dan eerder werd verwacht. Sinds 2005 heeft de sector meer dan 80.000 TeraJoule (TJ) aan energie bespaard.

Dat blijkt uit het laatste MJA Sectierapport 2020 van RVO. De besparing is ruim drie keer meer dan de geplande 24.581 TJ. Aanzienlijk minder energieverbruik ten opzichte van 2005, illustreert hoe succesvol de sector is met energiebesparing. Opvallend is vooral de grote toename van de ketenefficiëntie.

Sinds 1990 zet de rubber- en kunststofindustrie zich in voor energiebesparing. Door slimme, energiezuinige kunststof producten toe te passen, zoals bouwisolatie en dunnere of lichtere onderdelen, zijn fabrikanten tot 80% zuiniger in hun eigen energieverbruik. Hierdoor levert de sector een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Innovatie in producten en bedrijfsvoering leidt tot steeds betere en energiezuinigere producten. Aanzienlijke energiebesparingen in het proces zijn de afgelopen jaren het gevolg geweest van onder meer het gebruik van energiezuinige extruders, het gebruik van restwarmte in de wintermaanden en het plaatsen van LED-lampen.

Naast besparing in het proces roept de NRK haar aangesloten bedrijven op om samen met hun partners in de hele keten energiebesparing door te voeren. Deze ketenmaatregelen leveren immers besparingen op in de hele productieketen. Voorbeelden van grote energiebesparingen in de hele keten zijn het veelvuldig gebruik van gerecyclede kunststoffen als grondstof, betere isolatie van ovens, een langere levensduur van staalkabels door bijvoorbeeld kunststof katrollen en het verbeteren van (thermische) isolatiewaarden.

Ook binnen de sector kiezen steeds meer bedrijven ervoor om duurzame energie in te kopen in plaats van energie uit fossiele brandstoffen. Daarnaast wekken ook steeds meer bedrijven hun eigen energie op een duurzame manier op, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. Uit het RVO-rapport blijkt verder dat het percentage zelf opgewekte duurzame energie binnen de sector met 300 procent is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De ambitie van het kabinet is om in het nieuwe SER-Klimaatakkoord de doelstelling op te nemen dat we in 2030 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Ook dat vraagt ​​een grote inspanning van de rubber- en kunststofindustrie. Het is duidelijk dat de bedrijven de ambitie delen. Het terugdringen van de CO2-uitstoot vraagt ​​om het actief faciliteren van bedrijven die technisch haalbare investeringen doen. Ook is het van belang dat maatregelen aansluiten bij de praktijk van bedrijven, zodat de inspanningen en kosten gelijk worden verdeeld over de bedrijven in de sector en hun toeleveranciers en afnemers in de waardeketen.

De rubber- en kunststofbedrijven blijven besparen door productieprocessen te elektrificeren, duurzame energie in te kopen en/of op te wekken via warmtepompen/netwerken, zonnepanelen en windmolens. De snelle groei in het gebruik van kunststofrecyclaat en biomassa als grondstof voor de producten levert een belangrijke bijdrage. Tot slot zal de sector zich nog meer gaan richten op duurzame, koolstofarme producten. Bedrijven richten zich daarom op een nauwe samenwerking met al hun partners in de waardecirkel.

Hier kun je een reactie achterlaten op het bericht. Om spam te voorkomen worden reacties pas gepubliceerd na beoordeling door de redactie.

Composietoplossingen en innovaties voor alle markten. Ontmoet besluitvormers uit de hele waarde...

Traditioneel wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

De European Thermoforming Conference is uniek omdat deze specifiek wordt gehouden voor de thermoforming-conferentie...

Disclaimer/privacyverklaring Contact Colofon Inschrijven Adverteren Sitemap

Engineersonline Aansturen en regelen van vraag en aanbod Wie levert

© 2020 MYbusinessmedia Holding BV alle rechten voorbehouden