Het is vooral de fles, niet wat erin zit: waarom kijken we naar de verkeerde dingen als we wijn beoordelen op duurzaamheid - Business AM

2021-11-26 03:18:02 By : Ms. Yao He

Home » Het is vooral de fles, niet wat erin zit: waarom kijken we naar de verkeerde dingen als we wijn beoordelen op duurzaamheid

Wijn staat niet bovenaan de prioriteitenlijst tijdens de COP26 klimaattop. De ecologische voetafdruk is bescheiden in vergelijking met verwarming van woningen, transport of luchtvaart. Maar we moeten niet ontkennen dat het glas wijn in onze handen bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde. Een van de problemen daarbij is dat de focus ligt op het verduurzamen van wijn in de wijngaard en wijnmakerij. Maar de olifant in de kamer is de verpakking – en met name glazen flessen.

Op de jaarlijkse conferentie van International Wineries Climate Action (IWCA) die onlangs werd gehouden, verklaarde IWCA-oprichter Miguel Torres van de gelijknamige wijnimperiumfamilie dat "klimaatverandering slechter is voor de wijnbouw dan phylloxera" (Phylloxera is de druivenbladluis die een belangrijke bron was van phylloxera in de 19e eeuw). ongeziene ravage aanrichtte in Europa, 70 procent van de wijnstokken werd toen gedood). Tegelijkertijd drong hij er bij de wijnproducenten op aan de klimaatverandering tegen te gaan.

De IWCA, opgericht in 2019, telt momenteel 24 wijnmakerijen in zeven landen op vijf continenten. Ze zijn allemaal verplicht om jaar na jaar een consequente reductie van CO2 door te voeren en te werken aan een klimaatneutraal klimaat in 2050.

"We hebben het niet meer over klimaatverandering, we hebben het over klimaatnood", zei Torres. “We hebben nog maar een paar jaar om te veranderen wat er met de situatie gebeurt. Covid zal waarschijnlijk verdwijnen, maar klimaatverandering niet, het zal blijven en het zal erger en erger worden", waarschuwde hij.

Wat kan de consument doen? Om te beginnen is het niet eenvoudig om te weten wat een duurzaam geproduceerde wijn is. Duurzaamheidswetten en certificeringsregelingen verschillen van land tot land, zelfs van regio tot regio; en weinig producenten tonen de ecologische voetafdruk van hun wijnen.

Er wordt gewerkt aan een wereldwijde standaard voor duurzame wijn door een nieuwe organisatie genaamd de Sustainable Wine Roundtable, maar het boekt geen vooruitgang. De Amerikaanse publicatie Wine Advocate heeft een “Robert Parker Green Emblem” voor “wijnliefhebbers die duurzamer willen drinken”. Het gaat om wijnen die worden geproduceerd door "voorstanders van duurzaamheid". Maar ook dat is erg vaag.

Een van de problemen is dat de focus ligt op het verduurzamen van wijn in de wijngaard en wijnmakerij. Maar de olifant in de kamer is de verpakking – vooral glazen flessen. Glas is inert, duurzaam en zeer geschikt voor het rijpen van wijn. Maar het is energie-intensief om te maken, en traditionele ronde flessen zijn inefficiënt qua vorm en gewicht om te vervoeren en op te slaan.

Glasrecycling is niet alleen zeer koolstofintensief, maar ook ingewikkeld en fragmentarisch. In de VS wordt slechts 30 procent van het glas gerecycled en glas vormt 10 procent van de stortplaatsen. In 2018 werd ongeveer 76 procent van de glazen flessen in de EU gerecycled. Maar dat geeft een vertekend beeld, want het gaat vooral om flessen met niet-alcoholische dranken en glazen bierflesjes in containers.

Tien jaar geleden liet het California's Wine Institute een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat meer dan de helft van zijn ecologische voetafdruk afkomstig was van verpakking en transport. Onderzoek in Australië schatte dat het gebruik en de recycling van glazen flessen verantwoordelijk is voor 68 procent van de CO2-uitstoot van de wijnindustrie. Of: duurzame wijnbouwpraktijken zijn belangrijk, maar ze zijn slechts een deel van het plaatje. We kunnen meer verschil maken door de manier waarop we wijn verpakken en vervoeren te veranderen.

Volgens de OIV (International Organization of Vine and Wine) worden er elk jaar meer dan 30 miljard flessen wijn geproduceerd. De overgrote meerderheid hiervan, ongeveer 90 procent, wordt binnen enkele weken na aankoop geconsumeerd. Slechts een klein percentage wordt gekocht voor veroudering. Dus de enige reden om drink-nu-wijnen in glas te bottelen, is om te voldoen aan de verwachtingen van de consument over hoe wijn moet worden gepresenteerd. Het is goedkoper en duurzamer om wijn in bulk te verzenden en lokaal te verpakken in gemakkelijk recyclebare formaten.

Een groeiende hoeveelheid premiumwijn is nu verkrijgbaar in niet-glazen verpakkingen, waaronder bag-in-box (BIB), zakjes en tubes, aluminium blikjes, Tetra Paks en plastic flessen gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), sommige meer recyclebaar dan andere .

De Eco Flat-flessen van Garçon Wines, gemaakt van gerecycled PET, zijn slim ontworpen, hebben een veel lagere ecologische voetafdruk dan glazen flessen en zijn gemakkelijker te vervoeren en te stapelen. PET-flessen zijn misschien wel het grootste teeltgebied voor wijnen. In Finland, waar de staat het monopolie heeft op de verkoop van alcohol via de Alko-keten, wordt het aanbod van die plastic flessen wijn kunstmatig vergroot. Daar blijkt dat Finse consumenten geen last hebben van plastic verpakkingen omdat ze zeker weten dat het efficiënt gerecycled wordt. En er is veel minder energie nodig dan voor glasrecycling.

De populariteit van ingeblikte wijnen, ooit een eigenzinnige nieuwigheid, lijkt nu al te exploderen in de VS. Niet per se omdat het groener is, maar vanwege hun gemak voor picknicks, barbecues en andere buitenactiviteiten. Blikjes zijn goedkoper in productie en transport dan glas en kunnen bijna eindeloos worden gerecycled.

Voorstanders van blikjes en andere alternatieve verpakkingen zeggen dat we af moeten van het idee dat kwaliteitswijn alleen in glazen flessen kan. Je kunt slechte wijn in een glas doen en het zal nog steeds zuigen; je kunt geweldige wijn in blik, PET of Tetra maken en het zal nog steeds geweldig zijn, zeggen ze.

De consument heeft echter enige overtuigingskracht nodig. Wijn is een romantisch product. De verpakking, de pop of pop van de kurk: het is in tijden niet veranderd. Veel wijnliefhebbers zullen wijn in glazen flessen blijven verwachten. En glas is het enige praktische materiaal voor wijnen die voorlopig moeten rijpen. Een belangrijke uitdaging is dan ook om het duurzamer te gebruiken.

Misschien is de gemakkelijkste overwinning om te bereiken het verminderen van het gewicht van de glazen fles. In tegenstelling tot mousserende wijn, die bestand moet zijn tegen hoge druk, kan gewone wijn vervoerd worden in lichtgewicht glas. Het probleem hier is weer dat consumenten zwaardere flessen associëren met kwaliteit.

In Finland is Alko een voorbeeld van wat mogelijk is. Elke producent die aan Alko levert, moet een overeenkomst ondertekenen over ethische principes. Green Choice symbolen geven aan dat de wijn biodynamisch, CO2-neutraal, natuurwijn, biologisch, duurzaam, vegan en/of verantwoord verpakt is. Glas wordt nog steeds veel gebruikt, maar alternatieve verpakkingsvormen winnen terrein en - cruciaal - Finland heeft een efficiënt recyclingsysteem. Alko publiceert jaarlijks haar statistieken over de totale CO2-voetafdruk.

(ABM FN-Dow Jones) De beurzen in Europa sloten donderdag hoger. De Stoxx Europe 600 index won 0,4 procent bij een slot van 481,72 punten, de Duitse DAX steeg 0,3 procent tot 15.917,98 punten, de Franse CAC 40 eindigde 0,5 procent hoger op 7.075,87 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent in de plus op 7.310,37 punten .