Uitvinder Jerry wint prijs met zijn Plastic Scanner: 'Iedereen kan het nadoen, ook als je wilt!' - nabij Delft

2021-11-26 03:20:21 By : Ms. Korinna Zou

Jerry de Vos (27) uit Delft is net afgestudeerd aan de TU Delft, maar heeft al een prestigieuze prijs gewonnen. Hij was de allereerste Nederlander ooit (!) die de James Dyson Award won met zijn 'Plastic Scanner'. Hiermee wil hij recycling makkelijker maken en het wereldwijde plasticprobleem verminderen.

"Toen James Dyson me zelf belde dat ik de prijs had gewonnen, was ik echt stomverbaasd", zegt Jerry. “Ik had mijn afstudeeropdracht aangemeld op advies van een hoogleraar aan de TU, maar ik verwachtte er eigenlijk niets van. Er waren meer dan 2000 inschrijvingen uit 28 verschillende landen. Maar als je wint, krijg je £ 30.000, dus ik dacht: waarom niet...'

Elk jaar komt 11 miljoen ton plastic in de zee terecht en dit wordt steeds groter. Dat is een hoeveelheid plastic per uur waarmee je 11 olympische zwembaden kunt vullen! Jerry weet als geen ander dat de plasticsoep – of het plastic dat in zee belandt – een enorm probleem is. “Het probleem is dat plastic nooit zal verdwijnen. Als het er eenmaal is, kun je het het beste recyclen", zegt Jerry. "Dankzij mijn vrijwilligerswerk bij Precious Plastic zag ik hoe plastic in andere landen wordt verwerkt. Dat was echt schokkend."

“Op de Malediven heb ik met eigen ogen gezien dat een van de eilanden uitsluitend wordt gebruikt voor het storten van afval”, vervolgt hij. “De overheid hier weet niet wat ze met al het plastic aan moet en offert daarom die ruimte op. In Algerije is het bijvoorbeeld niet veel beter: al het plastic afval wordt daar gewoon in brand gestoken. Met veel gezondheids- en milieuproblemen tot gevolg. Een groot deel van de plasticsoep komt uit lage- en middeninkomenslanden. Hier sorteren mensen meestal met de hand en met het blote oog, dan is een fout snel gemaakt.”

Wat dacht je van dichter bij huis? “In West-Europese landen als Nederland worden grote (en vooral dure!) infraroodmachines gebruikt om het plastic te scheiden”, legt Jerry uit. “Dit werkt heel goed, maar deze machines zijn onbetaalbaar voor lage- en middeninkomenslanden.”

Als afstudeeropdracht voor zijn opleiding Industrieel Ontwerpen ging Jerry op zoek naar een oplossing. Hij paste de infraroodtechnologie van de grote, dure scanners toe in een draagbare en betaalbare Plastic Scanner. “Het laat meteen zien van wat voor soort plastic een product is gemaakt. Hierdoor is het plastic eenvoudig en beter te scheiden.”

Lees meer onder de foto >

De scanner is dan ook bedoeld voor landen waar nog handmatig wordt gesorteerd. Zo kan iedereen snel en gemakkelijk plastic sorteren. Hoewel de uitvinding misschien eenvoudig lijkt, kan ze de grootste recyclingproblemen ter wereld oplossen.

Ook James Dyson (inderdaad de uitvinder van de zakloze stofzuiger) was onder de indruk van de Plastic Scanner. “Toen ik Jerry belde om hem het nieuws van de prijs te brengen, was hij op weg naar Algerije om lokale gemeenschappen te helpen bij het opzetten van recyclinginitiatieven. Zijn werk is inspirerend en ik wens hem veel succes met deze potentieel belangrijke technologie."

Jerry is dolgelukkig, en terecht: “Het is zo'n eer om te winnen. Ik vind het ook heel cool dat ik met James Dyson heb gesproken. Hij was oprecht geïnteresseerd in mijn werk.”

De toekomstplannen van deze slimme Delftenaar? Dat is om de scanner voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor gaat hij samen met experts en The Ocean Cleanup het product verder ontwikkelen.

Als we Jerry vragen de scanner te patenteren, lacht hij. “Ik zou het fantastisch vinden als soortgelijke scanners op grote schaal beschikbaar zouden zijn op Aliexpress. Iedereen kan het imiteren, zelfs als je wilt! Ik vind dat alle technologieën die het plasticprobleem bestrijden, gedeeld moeten worden. Daar moet je niet commercieel over denken.”

Koen van Zeeland (34) liep eind augustus voor het eerst door het centrum van Delft. Dat is specialer dan jij...

Robin woont in het gezellige Hof van Delft in een schattig huisje (uit 1871!) met uitzicht op de oude kerk. Je kunt haar regelmatig tegenkomen in de stad en in het Wilhelminapark. Hier wandelt ze graag met haar hondje Keesje. Naast dat ze gek is op Delft, is ze ook gek op yoga, interieurdesign en koken. Waar kun je haar echt voor wakker maken? Dat is een havercappuccino van LOT. of de vegan kapsalon van HUmmUS! Voor leuk nieuws en tips kun je Robin bereiken op 31 6 25171102 en via [email protected]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.

Binnenkort zie je deze beroemde musical in de buurt van Delft (en je krijgt nu korting)

Geleverd door The Sound of Music

Deze lampen van IKEA zijn perfect voor de donkere dagen

Gepresenteerd door De Beren – Papsouwselaan

Aangeboden door Science Centre Delft

Geleverd door The Sound of Music

De kerstkaartenactie is er weer: stuur een lieve kerstgroet naar Delftse ouderen

Blijf op de hoogte van alles van Delft

© 2021 - DPG Media BV - Alle rechten voorbehouden