Coolrec recyclet witgoed naar waardevolle plastic grondstoffen - Provincie Noord-Brabant

2022-10-08 22:20:41 By : Ms. Yufang Ma

Het eindproduct van het recyclingbedrijf Coolrec in Waalwijk, de zogenaamde plastic flakes en plastic granulaat, moet niet meer gezien worden als afval. Dit oordeelt de provincie mede op basis van onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit oordeel kan Coolrec helpen bij het verbreden van haar afzetmarkt en vermindert zo het gebruik van aardolie voor plastics.

Bruin- en witgoed bevatten vaak veel plastic. Het recyclingbedrijf Coolrec Plastics in Waalwijk heeft een zeer zorgvuldig bedrijfsproces om afgedankt witgoed uit elkaar te halen en de verschillende onderdelen van elkaar te scheiden. Daarom hoeven de plastics niet meer gezien te worden als afval, maar als nieuwe plastic grondstoffen. Deze zogenaamde ‘einde afval’-status stelt het bedrijf in staat om een bredere markt te voorzien van hun producten. “Als het niet meer verstandig of mogelijk is om wasmachines te repareren, dan is hergebruik van de materialen de beste optie”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Milieu). “Gerecyclede, zuivere plastics van Coolrec vervangen nieuwe plastics die van aardolie gemaakt worden. Als we zo het volume circulaire grondstofstromen kunnen vergroten, is dat een grote winst voor het klimaat.”

De Coolrec groep, een Renewi dochteronderneming, verwerkt op haar locaties in Nederland, België en Frankrijk, elektronisch afval zoals koelkasten, wasmachines, klein huishoudelijke en ICT-apparaten. Deze afgedankte apparaten zijn een grote bron van herbruikbare grondstoffen zoals staal, non-ferro & edelmetalen, als ook kunststoffen. In Waalwijk beschikt de recycler over een eigen fabriek ingericht voor de opwerking van zogenaamde mixed kunststoffen waarbij het de uitdaging is om hiervan weer monostromen te maken. Voorwaarde hierbij is te zorgen dat deze voldoen aan alle wet- en regelgeving. Coolrec doet dit op basis van een combinatie van verschillende innovatieve technieken, zoals drijf/zink technieken, elektrostatische scheiding, optische scheiding enzovoorts.

De kwaliteit van deze gerecyclede plastics is tegenwoordig zo goed dat deze interessant zijn voor gebruik in bijvoorbeeld elektronica, automotive, bouw, meubels en zelfs kinderspeelgoed. Deze industrie ziet het materiaal inmiddels als een grondstof, maar volgens van de regelgeving is het helaas in veel gevallen nog bestempeld als een ‘afvalstroom’ waardoor sommige producenten deze materialen niet mochten inzetten. De ‘einde afval status’ doet recht aan de hoge kwaliteit van het gerecycled kunststof en helpt de circulaire economie vooruit.

Dat de provincie het oordeel ‘einde afval’ afgeeft, is een novum in Nederland. Deze taak lag voorheen bij het ministerie van I&W. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) adviseert de provincie hierin en ziet toe op naleving. Voor de beoordeling van de ‘einde afval’-status bij Coolrec in Waalwijk is gebruikt gemaakt van een beoordeling door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van I&W. De ILT is betrokken omdat Coolrec haar producten wil exporteren naar andere landen in de EU. Gemeenten, provincies en omgevingsdiensten in Nederland werken samen om expertise rond dit thema op te bouwen en eenduidige afspraken over toetsing en naleving te maken. Dit in de verwachting dat circulaire grondstofstromen steeds belangrijker gaan worden. Spierings: “Ik hoop dat andere provincies ons oordeel volgen, zodat de plastic flakes van Coolrec ook buiten Brabant probleemloos toegepast kunnen worden.” 

Coolrec recyclet witgoed naar waardevolle plastic grondstoffen

Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekersstatistieken te meten en om voorkeuren van gebruikers te onthouden.