Neem een exclusief kijkje in de Eemsdelta Campus; school bijna klaar voor ontvangst eerste leerlingen - Eemskrant.nl | Nieuws uit de regio Eemsdelta

2022-09-24 15:19:06 By : Mr. Kent Wong

Appingedam – Met nog een week te gaan wordt het aanpoten voor de leerkrachten op de nieuwe Eemsdelta Campus. Er moet nog een berg werk verzet worden om alle klaslokalen naar wens in te richten voor het nieuwe leerjaar. Verhuizers hebben de afgelopen weken hard gewerkt om de spullen van de scholen aan de Sikkel, Opwierderweg, Pastorielaan over te brengen naar de nieuwe campus. Elk schooltype, havo/vwo, (v)mbo en praktijkonderwijs heeft haar eigen gebouw met een eigen ingang op de nieuwe campus. Naast deze drie gebouwen zijn er nog drie gemeenschappelijke gebouwen: Kunst en Science, de werkplaats voor technische opleidingen en het sportcomplex. De gebouwen worden verbonden door een centraal hart in het midden.

Eemskrant mocht deze week een kijkje nemen bij de laatste werkzaamheden op de campus. We kregen een rondleiding over het nieuwe complex van Peter Kamminga, teamleider HAVO. De klaslokalen zijn klaar voor gebruik. Wel zijn werklieden op diverse plekken nog bezig met de afwerking, zoals in de centrale hal, annex kantine, wordt nog hard gewerkt. De plantenbakken worden gevuld en de vloer van het buitenterras wordt nog gelegd. Ook in de praktijklokalen moeten zware machines nog op hun plek worden gezet.

De gymzaal en het buitenterrein zullen niet voor de start van het schooljaar klaar zijn, de verwachting is dat dit rond de herfstvakantie gereed is voor gebruik, tot die tijd wordt er gebruik gemaakt van de gymzaal en het buitenterrein van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum. De campus biedt ruimte aan 1.700 leerlingen van vier scholen: de George Martens School, het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, het Theda Mansholt College en het Noorderpoort. De nieuwe Eemsdelta campus heeft een rijk aanbod aan faciliteiten. “Denk aan studio’s voor film, muziek en grafische technieken, een sciencevleugel met labs, een theater, een danszaal, een multicourt, indoor sportzalen, techniekwerkplaatsen, moestuinen, pluktuinen, een sportstrand en nog veel meer”, vertelt Kamminga.

Start bouw Campus Nadat de sloop van het voormalig verpleeghuis Solwerd en de oude zusterflat waren afgerond begon begin 2021 de bouw van Eemsdelta Campus. Sam en Syana (leerlingen brugklas Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum) en Melissa en Ruben (studenten van het Noorderpoort) mochten op 16 februari symbolisch de eerste paal slaan. Op 30 september 2021 werd het hoogste punt bereikt.

Energieneutraal De daken van de gebouwen zijn zo ontworpen dat zij een maximaal hoeveelheid zonnepanelen kunnen dragen en een optimale zonlichtinval hebben. De verwachting is dat de campus 650.000 KWh aan elektriciteit kan produceren. Voor de leerlingen en andere gebruikers van elk gebouw wordt, middels panelen, zichtbaar gemaakt wat het energieverbruik is en hoeveel energie er wordt opgewekt. Daar waar BENG (bijna energieneutraal gebouw) de norm is in scholenbouw, is voor de campus gekozen voor helemaal energieneutraal. Dat lukt door de hoge isolatiewaarde en de 2100 zonnepanelen.

Duurzame materialen Als gevelbedekking is, in plaats van hout, gekozen voor een biocomposiet. Als basis voor biocomposiet worden natuurlijke materialen gebruikt, bijvoorbeeld hout, riet, schelpen of schimmels. Maar ook restmaterialen uit de natuur zoals rijstvlies, houtsnippers of zaagsel. Voor de gevels, tribunes en terrasplanken is gekozen voor een houtvervanger die recyclebaar is. Het bestaat uit rijstvlies, zout en minerale oliën.

Slimme technieken Het gebouw is uitgerust met een glasvezelverbinding tot aan de werkplek. Het volume aan kabels wordt hiermee sterk gereduceerd en het gebruik van glasvezel levert ook nog eens een energiebesparing op. De verlichting in de gebouwen wordt draadloos aangestuurd en de lichtsterkte kan worden aangepast. Op vastgestelde tijden worden delen van de verlichting ‘geveegd’. Door steeds een CO2 en temperatuurmeting uit te voeren wordt de toevoer van de hoeveelheid warme of koude lucht bepaald.

Achtergrond De onderwijscampus is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Eemsdelta, de Stichting Voortgezet Onderwijs Eemsdelta en Noorderpoort. De Eemsdelta Campus Groningen is ontworpen onder leiding van De Unie Architecten, Felixx Landscape Architects & Planners, Innax en Alferink van Schieveen. Het bouwbudget bedraagt € 35.500.000, of de bouw binnen het gestelde budget heeft kunnen plaatsvinden is niet bekend.