Opgezwollen batterij? Check je (oude) Samsung Galaxy telefoon

2022-10-08 22:19:39 By : Ms. Phray phray

Galaxy Club - dé onafhankelijke Samsung experts

Vergelijk alle Galaxy prijzen en abonnementen, lees het laatste nieuws en de beste tips, en volg alle updates voor jouw Samsung telefoon.

Galaxy Club / Nieuws / Samsung telefoon: opgezwollen batterij checken

28 september 2022 Door Michel Groenheijde 6 Reacties

Berichten over opgezwollen batterijen in oude – en niet zo oude – Samsung telefoons roepen de vraag op: hoe staat het met jouw telefoon? Maar ook: hoe staat het met de vele toestellen in het ‘archief' van GalaxyClub.nl? Wij hebben tenslotte ook een vrij representatieve streekproef verzameld, in de loop van de jaren.

Je kent het misschien wel. Jarenlang negeer je je lades vol met chaotisch ongeorganiseerde spullen. Maar dan komt het moment dat je er toch aan moet geloven. Zo voelde het een beetje na het zien van de video van YouTube MrWhoseTheBoss, waarin hij laat zien dat een aantal oude Samsung telefoons een accu hebben die in de loop van de tijd is gaan opzwellen. Dit is nu typisch zo'n ding waar wijzelf ook relevante ervaringen kunnen bijdragen. Maar dan moeten we wel onze rommellades leeghalen, afstoffen, sorteren, oppoetsen. Of nou ja, niet de lades natuurlijk, maar de telefoons die erin liggen.

Een greep uit ons toestelarchief (geinig: vind de Galaxy S t/m S10!)

Onze collectie bestaat uit pakweg 60 toestellen die we in de loop van de jaren voor de website verzamelden, en die we niet weer hebben ingeruild, weggedaan, of -gegeven, of kwijt zijn geraakt. Er zijn toestellen uit alle jaren sinds 2010, zoals de originele Galaxy S – toestellen die dus inmiddels ruim 12 jaar oud zijn.

Eerlijk is eerlijk: na de claims van MrWhoseTheBoss hadden wij verwacht ook minstens een hand vol opgezwollen batterijen aan te treffen. Wat schetst dus onze verbazing? Geen enkel toestel heeft een accu die dikker is dan je mag verwachten. Of tenminste: een accu die zodanig dikker is dat het op een of andere manier zichtbaar of merkbaar is aan de behuizing of achterklep.

Van de toestellen met een verwijderbare achterklep hebben we de accu direct gecheckt. De toestellen die een vaste achterklep hebben, hebben we op allerlei manieren aan de tand gevoeld. Zijn de naden en randen nog wel kaarsrecht? Lijkt er druk op de achterklep te staan? Is de achterkant boller dan hij zou moeten zijn? Opvallen deed geen enkel toestel.

De enige telefoon waarvan wij in de loop van de jaren de accu dikker zagen worden was een Galaxy S4 – een andere dan het exemplaar dat je op de foto hierboven kunt vinden. Hebben wij geluk? Misschien wel. Onze toestellen brengen doorgaans enige jaren door in gebruik door onszelf of vrienden en familieden. Daarna liggen ze nog geruime tijd op of om een bureau, om vervolgens in lades van een kast te verdwijnen. Zowel bureau als kast bevinden zich in een ruimte met een extreem stabiel klimaat – altijd een graad of 20, voldoende ventilatie, nooit echt warmer of kouder, matige luchtvochtigheid.

Twee ‘oudgedienden': onze Galaxy S op de voorgrond, de Galaxy Note 4 erachter

Maar er is nog een andere belangrijke factor in het spel. Want hoewel onze telefoons vrij lukraak rondslingeren, worden de meeste toestellen vroeg of laat wel weer opgeladen. Eens in de zoveel tijd duikt daarvoor de een of andere aanleiding op. Zo waren wij het die recent ontdekten dat Samsung bezig is een groot aantal oude telefoons te updaten. Dat soort dingen ontdekken wij onder andere omdat wij af en toe proberen…. een groot aantal oude telefoons te updaten.

Het gros van onze toestellen wordt dus – nattevingerwerk, maar oké – ongeveer een keer per jaar weer (deels) opgeladen. Dat voorkomt dat de batterijen in de toestellen hun lading compleet verliezen. Of dit hét doorslaggevende verschil is met de toestellen van – bijvoorbeeld – MrWhoseTheBoss of andere reviewers durven wij niet definitief te zeggen. Want eerlijk is eerlijk: daarvoor ontbreekt bij ons simpelweg de expertise.

Natuurlijk is een beschouwing van ons eigen 'telefoonarchief' een zeer beperkte steekproef – N=1, zogezegd (of nouja, N=60). Wij gaan op basis hiervan dus geen overtuigende conclusies trekken. De bevindingen van MrWhoseTheBoss worden er ook zeker niet door ontkracht.

Heb jij een Samsung telefoon en heb je het gevoel dat de achterkant boller of dikker is dan voorheen? Dat de naden aan de zijkant niet meer perfect recht lopen? Twijfel dan niet, laadt ‘m niet meer op, en neem contact met Samsung zelf op, of met de winkel waar je jouw toestel hebt gekocht. Een batterij is zo vervangen, tenslotte. Met een opgezwollen accu moet je nu eenmaal echt niet blijven rondlopen.

Is het toestel al oud en niet meer in gebruik? Laadt deze dan NIET opnieuw op, maar breng het toestel bijvoorbeeld naar een plaats waar je je oude elektronica veilig en milieuvriendelijk kunt laten recyclen.

Wij gaan er vanuit dat Samsung zelf binnenkort ook op deze kwestie terug gaat komen.

Heb jij nog oudere Samsung telefoons die je wel of niet nog in gebruik hebt? Hoe staat het met jouw accu?

Heb de video gezien, krijg er toch wel een vervelend gevoel van eerlijk gezegd. MKBHD heeft er ook last van.

Wellicht zit het antwoord op het kortstondig gebruiken van genoemde toestellen en vervolgens archiveren.

Maar dan nog. Ik weet even nog niet wat ik er exact van moet denken. Storm in een glas water of is er fundamenteel iets mis met Samsung accu’s?

Goed dat je het onder de aandacht brengt, daar ben ik blij mee.

En nu is de zet aan Samsung. Ik hoop echt dat ze mijn gevoel de goede kant uit kunnen sturen.

En ben in ieder geval al wat gerust gesteld dat jullie toestellen er GEEN last van hebben.

Thanks voor jullie input in deze

Oh, het is zeker een ding om in de gaten te houden. Al vermoed ik wel dat de manier waarop toestellen worden gebruikt en/of opgeslagen stiekem een belangrijke rol speelt.

Sammobile heeft z’n batterijen ook bekeken, niks aan de hand

https://www.sammobile.com/news/we-checked-over-100-old-samsung-phones-and-found-no-swollen-batteries/

Heb al jaren Samsung telefoons. Ook hier rouleren ze binnen de familie. De oudste is een S5 neo, in gebruik door mijn zoon. De andere zijn een s6 edge plus, s9 en s10+ geen van deze toestellen heeft een gezwollen accu. Heb het zelf ooit 1x gehad dat de accu bij een Samsung telefoon dikker werd, dat was bij mijn note 1 en dat na ongeveer 3 jaar gebruik.

Ben n.a.v. een bericht hierover gaan kijken nar mijn oude Samsung A5. Zowel scherm aan de voorkant als de achterkant van het toestel weggedrukt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats.

Copyright © 2022 · GalaxyClub.nl · Deze blog is niet gelieerd aan Samsung · Aan de op deze website vermelde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.