Statiegeld op kleine flesjes in Nederland en waarom Spanje geen statiegeldmodel heeft

2021-12-07 01:07:18 By : Mr. Roy Zhao

MADRID – Sinds 1 juli zijn alle kleine plastic flesjes in Nederland voorzien van 15 cent statiegeld, terwijl in Nederland al sinds de jaren tachtig het bekende statiegeldsysteem voor alle andere grote flesjes (25 cent) bestaat. Terwijl iedereen in Nederland al helemaal gewend is aan het statiegeldmodel waarbij je een klein bedrag extra moet betalen voor een (huisdier en bier)flesje en deze later terugkrijgt als je de fles inlevert bij de supermarkt, is dit systeem nooit ingevoerd in Spanje. Aan de ene kant is dit vreemd aangezien er in Spanje onder andere veel water uit plastic flessen wordt gedronken. Het land heeft echter gekozen voor een ander systeem en voorlopig lijkt dit niet zo snel te veranderen.

Er is geen statiegeld in Spanje, iets dat nooit is ingevoerd en iets dat, als het aan de drank- en flessenfabrikanten en recyclers ligt, nooit zal komen. Spanje kiest sinds de jaren negentig voor het systeem 'sistema integrado de gestión (SIG)', waarmee de inwoners van Spanje hun afval scheiden via de gele, groene, grijze en blauwe containers. Dit systeem wordt aangestuurd door Ecoembres en Ecovidrio, opgezet door de flessenfabrikanten die verplicht zijn voor de recycling te zorgen. Juist deze sector is geen voorstander van het Duitse en Nederlandse statiegeldsysteem.

Volgens deze twee autoriteiten zijn het juist de plastic en glazen drinkflessen die momenteel het meest worden gerecycled in Spanje (net als papier en glas overigens). Het Duitse SDDR-systeem of het Nederlandse statiegeldsysteem zou de gele (plastic) containers nooit kunnen vervangen, maar zou wel gezien kunnen worden als extra recyclingmogelijkheid naast de containers.

Van de 51 miljoen drankverpakkingen die elke dag in Spanje op de markt worden gebracht, worden er ongeveer 30 miljoen achtergelaten, verbrand of begraven op stortplaatsen. In werkelijkheid zijn er weinig officiële gegevens bekend over het percentage drankverpakkingen dat niet wordt gerecycled en wordt gedumpt. De waarheid is dat het meeste plastic- en metaalafval in de natuur en met name in zee terechtkomt, waarna veel afval op de stranden in Spanje terechtkomt.

Het statiegeldsysteem zoals het in Nederland en Duitsland bekend is, zal in Spanje niet werken, niet omdat de inwoners van Spanje geen borg willen betalen (hoewel hier geen onderzoek naar is gedaan), maar omdat de bedrijven er geen voorstander van zijn ervan en de weinige drankproducenten hebben de macht dat een statiegeldsysteem niet wordt gesuggereerd door de politici.

Dit betekent echter niet dat er wordt gepoogd een vorm van depot in te voeren. Dat gebeurde in de regio Valencia waar de statiegeldinzameling in principe in 2018 had moeten worden ingevoerd, maar de persoon die hiervoor streed kon haar wens niet waarmaken omdat ze werd vervangen (lees: ontslagen) bij de Medio Ambiente y Cambio Climático van de Generalitat Valenciana.

Op de Balearen wilde men ook een Duits georiënteerd statiegeldsysteem, maar ook hier bleef het bij plannen en geen acties. Er zijn weer plannen om het verbruik van bidons voor eenmalig gebruik te beperken, zodat indien nodig een statiegeldsysteem kan worden ontwikkeld. De Balearen zijn echter nog niet zo ver.

Ook in Catalonië heeft de Agencia de Residuos de Catalunya onderzoek gedaan naar de invoering van een statiegeldsysteem, waaruit bleek dat een Duits of Nederlands georiënteerd model recycling tot 95% kan verhogen.

Ecoembres is een initiatief gestart met de naam RECICLOS, een beloningsrecyclingsysteem dat voorlopig is ingevoerd in de autonome regio's Catalonië, La Rioja en de Balearen. Het RECICLOS-systeem is anders dan wat men in Nederland gewend is, want bij het inleveren van plastic flesjes en blikjes krijgt de gebruiker een beloning nadat hij/zij een QR-code heeft gescand. 

Deze beloningen kunnen vervolgens worden gebruikt voor duurzame of sociale projecten zoals groene mobiliteit, verantwoorde consumptie of donaties aan goede doelen. Met andere woorden, de RECICLOS-individuen recyclen terwijl ze verantwoorde consumptie en milieu- en/of sociale verbetering in de directe omgeving bevorderen.

Het ziet er in ieder geval naar uit dat Spanje voorlopig geen statiegeld gaat invoeren, omdat de invloed van de drankenbedrijven en flessenfabrikanten nog te groot is en daarmee de invloed op de politiek te groot. Deposito's zullen op dit moment waarschijnlijk pas realiteit worden als de Europese Unie een systeem oplegt aan de lidstaten, iets wat zomaar zou kunnen gebeuren als ze het Duitse systeem onderzoeken.

Schrijf u in en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in uw e-mailinbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer Doel: Het beheren en versturen van informatie over nieuwsbrieven en acties per e-mail. Identificatie: Toestemming van de belanghebbende. Ontvangers: De gegevens die u verstrekt, bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider. Rechten: U kunt uw recht op inzage, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgelegde rechten te allen tijde uitoefenen per e-mail info@spanjevandaag.com Aanvullende informatie: Meer informatie vindt u in ons privacybeleid.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico. Legitimiteit: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Los van de mogelijkheden die ik heb geboden door middel van diensten en diensten van MailChimp, met bewijzen van e-mailmarketing. Derechos: Het huidige moment waarop de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com Aanvullende informatie.